OLEJ Z CZARNUSZKI TŁOCZONY NA ZIMNO 250ml

38.00 

Olej z czarnuszki ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenili już władcy starożytnego Egiptu, dlatego został nazwany “złotem faraonów”. Nic dziwnego – olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Jednak co najważniejsze, dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.Najlepsze oleje z czarnuszki pochodzą z dwóch krajów:EGIPT lub INDIE…

5 w magazynie

Opis

OLEJ Z CZARNUSZKI TŁOCZONY NA ZIMNO 250ml

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek m.in. na wrzody i liczne alergie.

Z kolei w kosmetyce jest traktowany jak antidotum na trądzik czy łupież. Natomiast w kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak. Sprawdź, jakie działanie ma olej czarnuszkowy i jak go stosować.

Olej z czarnuszki ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenili już władcy starożytnego Egiptu, dlatego został nazwany “złotem faraonów”.

Nic dziwnego – olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Na które składają się: kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc.

Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze.

Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki. Dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby.

Jednak co najważniejsze, dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Najlepsze oleje z czarnuszki pochodzą z dwóch krajów:EGIPT lub INDIE…

Olej z czarnuszki – dawkowanie

Zalecane spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, a w przypadku dzieci – 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.

Olej z czarnuszki uzyskany z najwyższej jakości nasion czarnuszki powstaje metodą tłoczenia na zimno. Stanowi źródło kwasów tłuszczowych Omega-3.
Składniki: olej z czarnuszki tłoczony na zimno 100%
Olej z czarnuszki doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno.

KRAJ POCHODZENIA:INDIE

Możesz lubić także…

Close Menu

Witamy w naszym sklepie Figa z makiem... Punkt stacjonarny znajduje się w Łodzi.. Nowa Hala Górniak ul.Piotrkowska 317 lokal 128 ,,Figa z makiem'' Zamknij

×

Koszyk